На годишната си конференция в четвъртък руският президент Владимир Путин

...
 На годишната си конференция в четвъртък руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Тронът на Путин се клати

 На годишната си конференция в четвъртък съветският президент Владимир Путин разгласи, че успеха му на президентските избори и международното състезание по футбол в Русия са били най-важните събития през 2018 година Това e прекалено оптимистична оценка за тази година, която без подозрения беше най-хубавата за съветския президент, написа в собствен разбор за Bloomberg Леонид Бершидски. 
Путин завоюва още един президентски мандат през март със 77% получени гласове, само че като на всички избори от неговата епоха, бяха открити доказателства за манипулиране на вота. Въпреки че измамата проработи за Путин, партията му означи слаби резултати на изборите за губернатори в няколко области в страната.

Общественото неодобрение против Кремъл набъбна, откакто държавното управление реши да усили пенсионната възраст от 55 година на 63 година за дамите и от 60 година на 65 година за мъжете – ограничения, които не са предприемани от нито едно от предходните държавни управления след разпадането на Съветския съюз.
 
Президентът направи измененията, употребявайки добития си опит от последните 18 години, като изчака промяната да бъде оповестена малко след международното футболно състезание и направи алегорични отстъпки след това. Но това не оказа помощ. Рейтингът му се срина съществено от равнищата през 2014 година, когато Русия анексира полуостров Крим.

Разбира се, всеки политик би се радвал на позитивно публично доверие от над 60%, само че има и други притеснителни сигнали за Путин. През ноември изследване на Nevada, която е единствената самостоятелна социологическа организация в Русия, демонстрира, че 61% от руснаците упрекват Путин за проблемите в страната.

Руският президент към този момент не е ваксиниран от рецензии, изключително от младите руснаци, които не познават различен общественик отпред на Русия. Бунтът против властта на редица съветски рапъри и наличието на хиляди младежи на антиправителствените митинги, ръководени от опозиционера Алексей Навални, са сигнална лампа за Кремъл.

На вчерашната конференция Путин беше запитан дали се опасява, че може да изгуби поддръжката на младите руснаци. Той отговори, че е належащо с огромно самообладание да се убеждават младите в цената на неговите консервативни полезности. Засега наподобява, че тази тактика не работи.



 

Световното състезание не беше връхната точка само на Путин. Повечето руснаци схванаха, че страната може да се отвори към света, а мъглата от жестоки репресии може да се разсее. Любезни служители на реда, тълпи от разнообразни националности с приповдигнато въодушевление и националния тим на Русия, който игра по-добре от предстоящото, дадоха причина на руснаците да се усещат щастливи до известно време. Но тази картина беше изцяло разрушена по време на финалния мач на шампионата. Ръководителят на политизираната пънк тайфа Pussy Riot Пьотър Верзилов и няколко млади дами излязоха на терена, преоблечени в полицейски униформи, с цел да привлекат вниманието към една друга съветска реалност. През септември Верзилов беше токсичен след чуване в съда. Лекарите в Берлин, където той беше откаран за лекуване, съумяха да го спасят.

Извършителите по този начин и не бяха открити, само че отравянията в Русия на Путин са тематика на съществени полемики през 2018 година след нападението във Англия против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал. Всичко това, в това число и разкритията, че Русия употребява военни наемници в редица страни, измежду които са Украйна и Центрланоафриканска република, оказват въздействие върху имиджа на Путин на интернационалната сцена.

Срещата му с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Хелзинки през юли мина доста по-лошо от предстоящото. Отзвукът в Съединени американски щати беше толкоз мощен, че Тръмп трябваше да откаже безусловно всички покупко-продажби с Путин. Надеждите на Москва да въздейства в Европа посредством проруски и популистки партии се провалиха – даже вицепремиерът на Италия Матео Салвини, който настояваше за унищожаване на глобите против Русия, не направи нито една услуга на съветския президент.

 
По публикацията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР